عکاسی پرتره با گوشی
عکاسی پرتره یکی از پر طرفدارترین ژانرهای عکاسی در میان عکاسان حرفهای و مبتدی میباشد.
جذابیت عکس پرتره به قدری بالاست که نه تنها عکاسان با تجربه بلکه افراد عادی نیز ، مجذوب آن میشوند.
تصاویر پرتره به تصاویری گفته می شود که لنز دوربین در آن ها روی سوژه ای خاص متمرکز شده و جزئیات آن را نسبت به جزئیات بقیه تصویر، برجسته تر نمایش می دهد. این نوع تصویر برداری به عکاس کمک می کند تا تمامی توجه بیننده را به سمت سوژه خود جلب کرده و از بقیه فضای تصویر، پس زمینه ای ایجاد کند برای تمرکز بیشتر روی سوژه اصلی.
البته باید به این نکته توجه داشته باشیم که لغت عکاسی پرتره تنها برای تصویر برداری از انسان به کار می رود و برای تصویر برداری از اشیا یا حیوانات از لغت پرتره استفاده نمی شود. در تصاویر پرتره تنها یک سوژه انسانی قرار می گیرد و تصاویر به صورت تکی ثبت می شوند.
عکاسی پرتره از گذشته تا به امروز وجود داشته اما در گذشته تنها افراد متخصص عکاسی توانایی ثبت چنین تصاویری را داشته اند. اما امروز این روش عکاسی به عنوان بخشی از تنظیمات دوربین های دیجیتال موجود در میان مردم قرار داده شده است و هر فردی با داشتن کمی آشنایی با این روش تصویر برداری می تواند یک عکس پرتره بسیار عالی را به ثبت برساند.
دوربین های بکار رفته در گوشی های تلفن همراه نیز اکثرا توانایی تصویر برداری به صورت پرتره را دارند و می توان با استفاده از آن ها تصاویر شگفت انگیزی را ثبت نمود. خصوصا اینکه اگر از تمامی ظرفیت های این دوربین ها استفاده کرده و بهترین تنظیمات را برای عکاسی انتخاب کنیم.
عکاسی پرتره با گوشی های هوشمند کار سختی نیست، فقط نیاز است که برخی تکنیک های اولیه را بدانید و به درستی از آنها استفاده کنید.
اصول عکاسی پرتره با گوشی موبایل
- کادربندی هوشمندانه
- توجه به پس زمینه ( بک گراند )
- توجه به نورپردازی
- وجود گرافیک نقطه ای ، خطی و صفحه ای در کنار سوژه
- نگاه مستقیم یا غیرمستقیم
- آسمان و پس زمینه
این یک حقیقت است که دوربین گوشی های هوشمند به اندازه دوربین های DSLR یا دوربینهای بدون آینه قدرتمند نیستند. اما این به این معنا نیست که نمی توانید با دوربین تلفن همراهتان عکس پرتره بگیرید!
تفاوت دوربین عکاسی و تلفن همراه به بیان ساده
نورسنجی، کیفیت وضوح ، کیفیت رنگ ها در تصویر نهایی و …
نقش فلاش
فلاش گوشی در اکثریت مواقع بهجای اصلاح کننده نور تصویر، نقش تخریب کننده را ایفا میکند!
نور این فلشها بیش از حد مستقیم و خشن است، اگر بخواهیم ساده تر بگوییم؛ انگار یک سطل نور را به روی سوژه در آن واحد پاشیدهایم. علاوه براین قرمز شدن چشمها هم یکی از مشکلات رایج هنگام استفاده از این فلش ها میباشد. با پیشرفت تکنولوژی دوربین تلفن های همراه ، شرایط عکس برداری کمی بهتر شده اما بازهم در نور کم حتی پرچم داران این روزهای موبایلگراف نمیتوانند آنطور که باید نورسنجی کرده و تصویر با کیفیتی را ثبت کنند.
راه حل ؟
سعی کنید از نور آفتاب ( نور روز ) نهایت استفاده را برده و یک پرتره رویایی ثبت کنید!
در اولین گام سوژه خود را به سمت بازشو هدایت کنید، این کار کمک میکند تا از نور طبیعی بهره ببرید که به مراتب بهتر از نور فلاش دوربین موبایل است. اگر نور بازشو، مستقیم یا بیش از حد شدید است، سعی کنید با استفاده از شاتر ، کرکره و پرده آن را کنترل کنید.
در مواقعی که در مقابل بازشوها پردهای وجود ندارد، از رفلکتور یا کاغذ روغنی سفید استفاده کنید تا علاوه بر بازتابش نور اضافی، از ایجاد سایه های تند و تیز جلوگیری شود.
پس زمینه
ساختن یک آتلیه خانگی کار سختی نیست، صرفا باید به نور خانه و شرایط عکاسی خود دقت کنید. یک پس زمینه ( یا بک گراند ) مناسب به پرتره شما اعتبار و زیبایی میبخشد.
برای ساختن یک آتلیه خانگی میتوانید از فون های آتلیه نیز استفاده کنید.
پس زمینه های عکاسی پرتره
صفحات تک رنگ یا چندرنگ
( سفید _ مشکی _ صورتی _ آبی _ زرد و …)
آسمان
آسمان یک پس زمینه فوق العاده با نور دهی عالی بهشمار میآید که به تصویر لطافت و درخشندگی میبخشد. آسمان در عکاسی پرتره نقش فضای منفی یا پرکننده را دارد که باعث نفس کشیدن سوژه و به عبارتی به چشم آمدن آن میشود.
دیوارهای شهر
اگر کمی به اطراف خود توجه کنید، حتما دیوارهای جذابی وجود دارند که دل هر رهگذری را بدست میآورند.
دیوارهای تاریخی ( کاخ های قاجاری تهران ، باغ ها و عمارت های شهر زیبای شیراز و …. )
دیوارهای آجر چینی شده و یا نقاشی شده به سبک مدرن ( خیابان زیبای ولیعصر )
دیوارهای نقاشی شده در کوچه پس کوچه های خلوت، که هویتی هنری به مکانهای بی روح و سرد بخشیدهاند.
کادربندی هوشمندانه
وجود خطوط هدایت کننده و گرافیک نقطه ای ، خطی و صفحه ای
استفاده از خطوط یکی از عوامل قدرتمند در عکاسی به شمار میآید!
خطوط هدایتگر یا هدایت کننده ( Leading lines ) نقش فوکوس را اجرا میکنند. هر چیزی مثل مسیرها، دیوارها و یا الگوها میتواند به عنوان خطوط هدایتگر استفاده شود. در عکاسی پرتره هم این تفکر بسیار تاثیرگذار است، چراکه هدف اصلی پرتره نشان دادن عواطف ، خشم ، کینه و شادی های درونی مدل ماست که در زندگی و تصاویر عادی به آن توجه نمیشود.
به تصویر بالا توجه کنید، چه تفاوتی دارد که با چه وسیله ای عکاسی میکنید؟
« این نگاه و خلاقیت شماست که میتواند باعث افزایش جذابیت تصاویر ثبت شده باشد، نه کیفیت لنز دوربینتان »
خطوط عمودی یا افقی ؟
قبل از انتخاب بک گراند یا فضای مناسب به شخصیت و روحیه مدل خود توجه کنید.
در پاسخ به این ابهامات، باید اینطور بیان کرد که شما به عنوان یک عکاس موبوگرافی ، باید روانشناسی حرفهای باشید. این جا واقعا سخت ترین قسمت مسئله است که باید با تمرین و مطالعه زیاد در این کار مهارت کسب کنید. درک روانشناسی جز با تکرار و تمرین بدست نمیآید و چیزی نیست که در کلاس های عکاسی یا در دانشگاه به آن بهایی داده شود.
راز خطوط عمودی
خطوط عمودی حسهای مختلفی نظیر قدرت، استحکام، رشد ، بلند پروازی و اعتماد را به مخاطب انتقال می دهند. در این گونه تصاویر، سوژه سمبلی از قدرت و حس تکامل است.
هنگام عکاسی با موبایل حتما متوجه این شده اید که مدل شما تمایل به گرفتن عکس عمودی دارد، ریشه این تفکر به بحث روانشناسی مربوط میشود.
خطوط افقی
خطوط افقی مظهر پایداری ، سکون و استراحت میباشند. اگر کمی دقت کنید از کودکی تا به امروز آسمان ، زمین ، دریا و بسیاری از پدیده های طبیعی دارای مقاطعی افقی بودهاند که در ذهن و جان ما نقش بستهاند.
اگر به دنبال ثبت یک پرتره توام با آرامش و لطافت هستید، کادر بندی افقی انتخابی بی نظیر است.
یک نکته ظریف:
قرار دادن سوژه افقی در مرکز تصویر باعث میشود تا تصویرتان ترکیب بندی جذابی نداشته باشد، بهتر است سوژه را در یک سوم بالایی یا زیرین قرار دهید.
« با این کار شما ثابت میکنید که یک موبوگراف واقعی هستید »
نگاه مستقیم یا غیر مستقیم
در موبایل گرافی هم مانند دوربین عکاسی چشمها اهمیت بسیاری دارند. سوژه شما میتواند مستقیما به دوربین نگاه کند و یا زاویه دید دیگری داشته باشد.
پژوهشهای روان شناسان در این زمینه نشان میدهد؛ افرادی که نوع اول ژست گرفتن را انتخاب میکنند، معمولا افرادی با اعتماد به نفس و هیجان بالا هستند اما کسانی که ترجیح میدهند به زاویه دیگری نگاه کنند، دارای شخصیتی مرموز و حساس میباشند.
عکاسی پرتره بوکه
یکی از افکت های جذابی که در عکاسی پرتره کاربرد بسیاری دارد، حالت بوکه (bokeh) است. حتما تصاویری را دیده اید که جز سوژه ، قسمت دیگری در تصویر نیست که شفافیت و وضوح کامل داشته باشد.
به قسمت هایی از تصویر که جزو فوکوس نیستند و مات دیده میشوند، اصطلاحا بوکه میگویند.
جالب است بدانید بوکه واژه ای ژاپنیست و معنای تیره و تار دارد.
هدف از پرتره بوکه
وقتی پورتره خود را بوکه میگیرید، یعنی ۲ نکته را مورد هدف قرار دادهاید:
۱_ تاکیـد به سوژه اصـلـی
۲_ زیبایـی بصری بیشتر و ایجاد حس تعلق به تصویر نهایــی
آیا با همهی تلفن های همراه میتوان عکس بوکه گرفت؟
متاسفانه همهی گوشی ها این ویژگی را ندارند، اما در بسیاری از مدل های جدید، از دوربین دوتایی و محاسبات ریاضی برای شبیهسازی تاثیر عمق میدان کم و ایجاد افکتی شبیه بوکه استفاده شده است.
کلام آخر؛ عکاسی پرتره با گوشی
همهی نکاتی که پیشتر دربارهی آن صحبت کردیم به گرفتن یک پرتره حرفهای کمک میکنند. حتی اگر دوربین عکاسی داشته باشید، گاهی ممکن است در شرایطی قرار بگیرید که جز تلفن همراه وسیلهی دیگری برای عکاسی بههمراه نداشته باشید!